Eenvoudig energiebesparen met elektriciteit, gas, licht en water

Als u wilt besparen op energie dan is de snelste manier uiteraard door minder te hoeven betalen voor uw energie. Het loont dan ook zeker om jaarlijks uw energienota te vergelijken. Ook Zonnepanelen zijn hip, je ziet ze vast ook steeds vaker. Een dure aanschaf? Tegenwoordig niet meer. Informeer voor wat het voor u precies gaat kosten.

Hieronder vindt u allereerst een aantal andere concrete adviezen hoe u verder nog op energie kunt besparen.

Energie besparen tijdens het koken

 • Wanneer u bijvoorbeeld groentes eet die lang moeten koken kunt u beter gebruik maken van een snelkookpan. Dit is namelijk veel voordeliger.
 • Tijdens het koken is het belangrijk dat u uw pannen goed op het fornuis zet en dat u ook geen pannen gebruikt die te groot zijn. Het beste is om een pan te kiezen waar het eten precies in past.
 • Wanneer u iets moet koken is het belangrijk dat u niet te veel water in de pan doet. Het duurt dan namelijk veel langer voordat het water kookt.

Energie besparen met de wasmachine en de droger:

 • Doe de wasmachine pas aan als de wasmachine vol zit. Het kost namelijk veel te veel energie om steeds een halve was te draaien.
 • Met de nieuwe wasmachines van tegenwoordig wordt de was ook op 40 graden erg schoon. Het is bovendien veel voordeliger om op 40 graden dan op 60 graden of meer te wassen. Doe dit dan ook alleen wanneer iets echt heel vies is.
 • Het is natuurlijk beter om uw was buiten te drogen te hangen, maar wanneer u dan toch een wasdroger gebruikt is het belangrijk dat u uw was eerst goed centrifugeert. Hierdoor hoeft u de droger minder lang aan te laten.

Energie besparen met de tv, computer en opladers:

 • Steeds apparaten blijven op stand-by staan. Dit gebruikt erg veel energie. Het is dan ook erg belangrijk dat u alle apparaten uit zet voor u gaat slapen.
 • De opladers van bijvoorbeeld uw tandenborstel, mobiel of videocamera gebruiken ook stroom wanneer u ze ongebruikt in het stopcontact laat zitten. Wanneer u dus niets oplaadt moet u ze ook uit het stopcontact halen.
 • Wanneer u uw computer, printer of faxapparaat afsluit verbruiken deze toch nog stroom als de stekker in het stopcontact blijft zitten. U kunt dan ook het beste al deze stekkers in een verlengsnoer steken en die dan s avonds uit het stopcontact halen.

Energie besparen met lampen:

 • Wanneer u een lamp heeft met een dimmer dan gebruikt deze ook stroom als de lamp uit is. U kunt dit voorkomen door de stekker uit het stopcontact te halen of door een aan- en uitschakelaar tussen de dimmer en het stopcontact te zetten.
 • Laat niet onnodig veel buitenlampen branden.

Energie besparen met behulp van de koelkast:

 • Wanneer u iets uit de koelkast haalt moet u de deur zo kort mogelijk open houden.
 • Ook moet u bij het plaatsen van de koelkast minimaal 10cm tussen de muur en de achterkant van de koelkast laten. Hierdoor kan namelijk de warmte makkelijk achter de koelkast weg. Bovendien moet u kijken of de koelkast niet de hele dag in de zon of te dicht bij een verwarming staat.
 • Wanneer u een ingevroren product wilt ontdooien kunt u dit het beste in de koelkast doen. De kou die namelijk tijdens het ontdooien vrijkomt wordt door de koelkast gebruikt. De koelkast hoeft dan zelf even minder te koelen.

Vermijd gloeilampen, kies voor spaarlampen

Breng tochtwering aan bij deuren en ramen, zo voorkom je dat koude lucht naar binnen waait

Laat de was buiten drogen of binnen op een waslijn, in plaats van in de wasdroger

Wasmachine: 32 euro per jaar besparen. Kies een machine met een capaciteit die past bij je huishouden. Een energiezuinige wasmachine verbruikt ongeveer 20 procent minder elektriciteit dan een model van 8 jaar oud. Koop een wasmachine met energielabel A, wasresultaat A en droogresultaat A Was altijd met een volle trommel.

Haal opladers en adapters van bijvoorbeeld telefoons en laptops uit het stopcontact. Zeker oudere opladers (die warm worden) verbruiken veel energie.

Zet elektrische apparaten niet op stand-by, maar uit

Gebruik tijdens het koken een deksel op de pannen

Doe de lichten uit in kamers waar je niet bent

Zet de themostaat een graadje lager en doe daarvoor in de plaats een warme trui aan

Vergeet niet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat alvast laag te zetten. De kamer blijft zolang nog warm, maar je stookt niks.

Was op lagere temperaturen. Vrijwel alle wasmiddelen wassen goed schoon op 30 graden. Dat is veel zuiniger dan wassen op 60 graden.

Wanneer u eieren kookt, en geen eierkoker heeft, maar dit in een pan met water doet, bewaar dan het warme water. U kunt hiermee de vieze vaat vooraf afspoelen.

Hebt u iets in de oven gemaakt? Zet na het gebruik de ovendeur een klein eindje open, zodat de warmte in de keuken komt.

In veel huizen komt het warme water van de zolder. Hierdoor moet u het nodige koude water er eerst “uitspoelen” en dat kost de nodige energie in de vorm van water en gas. Dit is op te lossen door minder vaak warm water te gebruiken, of een elektrische waterboiler in de buurt van de kraan te plaatsen.

Ook is er gas te besparen door steeds de kraan dicht te doen, en bijvoorbeeld een sopje te maken om de vuile vaat voor te spoelen.

Besparen in de badkamer kunt u door onder de douche de kraan uit te doen terwijl u zich inzeept, of de haren wast. Ook tijdens het tandenpoetsen kunt u tussentijds de kraan uit doen. Dit geldt ook voor het scheren.

Gebruik een thermostaatkraan voor de douche en een waterbesparende douchekop. Zorg dat u niet al te lang onder de douche staat, schoon is immers schoon.

Zet de kamerthermostaat een halve graad lager. Bent u daar aan gewend, probeer eventueel nog een halve graad. Een trui of een lekker warm vest kan de rest doen.

Bent u een dag of een avond weg? Zet dan de kachel uit of op de nachtstand. Op die manier wordt het huis niet verwarmt als u er niet bent.

Kamers waar u overdag niet of nauwelijks komt hoeven dan ook niet verwarmt te zijn.

Zorg er voor dat er geen banken of andere meubelstukken voor de verwarming staan. Hierdoor kan er een hoop warmte verloren gaan.

Onder kamerdeuren kan het flink tochten, zorg dat u dat afdekt. Dat kan door strippen aan te brengen, of leuke tochtstoppers in de vorm van dieren ervoor leggen. Zo kunt u die bij kou laten liggen, bij warmte bergt u ze op.

MISSCHIEN HEEFT U MEER TIPS VOOR ONS? Mail uw tip door naar: info@geldcrisis.nl of ga naar onze CONTACTPAGINA