De voor-en nadelen van een lening

Een lening als het even tegen zit?

Pech zit in een klein hoekje. Ineens gaat er iets stuk zoals een wasmachine of heeft u een lekkage in uw woning. U heeft dan in korte tijd even niet altijd de financiële ruimte om dat op te vangen. Dat zijn dan momenten dat u moet zoeken naar een lening. Kredietverstrekkers informeren u ten alle tijd goed over de voorwaarden en zullen eerst kijken of het voor u wel verstandig is om een lening af te sluiten. Dit is ook ter uwer bescherming maar ook ter bescherming voor de geldverstrekker zelf opdat u ook alles terug (kunt en gaat) betalen. Diverse leenvormen zijn er mogelijk. Wij bespreken hieronder alleen nog even de persoonlijke lening:

WAT IS EEN PERSOONLIJKE LENING?
Een persoonlijke lening is een lening waarbij het bedrag dat u leent direct geheel op uw rekening wordt gestort. Vervolgens gaat u een vast bedrag aan rente en aflossing betalen met een vast rentepercentage en een vaste looptijd. Tussentijds weer opnemen is niet mogelijk. Persoonlijke leningen worden veelal ook afgesloten voor de aankoop van een auto en wordt daarom ook wel de autolening genoemd.

WAT ZIJN DE VOORDELEN:
– U weet vooraf waar u aan toe bent qua looptijd en kosten totaal.
– Het gekozen leenbedrag wordt geheel op uw rekening gestort.
– Bij gebruik lening voor verbouwing of verbetering van de eigen koopwoning is de rente aftrekbaar voor inkomstenbelasting (dat heeft u niet als u zou kiezen voor een doorlopend krediet).
– U heeft een vaste looptijd (bijvoorbeeld 6 maanden, 12 maanden, 18 maanden, 24 maanden, 36 maanden, 48 maanden et.c. et.c.).
– U heeft een vaste rentepercentage.
– Geen restschuld na afloop van de looptijd.

WAT ZIJN DE NADELEN:
– Het is niet mogelijk tussentijds weer een bedrag op te nemen.
– Rentes liggen hoger (risicodekking voor een kredietverstrekker indien het misloopt en deze niets heeft om beslag op te leggen).
– Niet mogelijk tussentijds boetevrij vervroegd af te lossen (let daar goed op bij het afsluiten, want er zijn ook persoonlijke leningen waarbij wel boetevrij inlossen is toegestaan dus weet vooraf waar u voor wilt kiezen).

CONCLUSIE:
Zit u even krap bij kas en dringend geld nodig? Een persoonlijke lening kan ervoor ervoor zorgen dat u snel geholpen bent. Door de duidelijkheid vooraf wat u gaat betalen en hoe lang, is het risico voor u lager en na de looptijd bent u helemaal klaar met aflossen. Maar neemt u vooraf wel even de tijd om de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken, want er zitten verschillen tussen de diverse kredietverstrekkers. Vergelijken loont dus!