Hoe u het beste kunt sparen en tegelijk besparen

Gaat u voor een spaardoel?

Sparen bij de bank levert niet echt heel veel meer op. Toch zijn we nog niet allemaal overgestapt op de oude sok en droppen we nog altijd veel geld bij een bank.
En dat is ook niet verkeerd want (daar moet men vanuit gaan): het staat er veiliger dan onder uw
kussen, een laadje of die oude sok waarover we het net hadden.

Maar heeft u ook wel een doel gekozen voor uw spaarrekening. Heeft u het nergens voor nodig en puur omdat u het als reserve ziet dan is het er niets aan de hand. Een andere reden dat velen er mee hebben is echter een doel. Dat noemt men ook wel een: Spaardoel.

Spaar en geef het niet uit!

Bedenk wat u in de toekomst er mee wil doen. U wilt bijvoorbeeld een andere brommer of scooter of zelfs een andere boot. Behoudt voor uzelf dat doel ook vast en stap niet over van gedachte tijdens uw spaarperiode.

Dat duiveltje dat zegt “geeft het aan mij”

Heeft u niet vaak de gedachte na een bepaalde periode om (u heeft het namelijk tóch staan) er iets mee te kopen? Wij hopen dat de volgende tips u er van weerhouden het “over de balk te gooien”:

 •  De marketingmensen doen er hun uiterste best voor: reclames en acties bedenken zoals “koop nu, betaal later” of “2 halen, 1 betalen”. Laat u daar niet door verleiden. Het lijkt misschien goedkoop, maar veel van die “betaal later” acties zijn opgezet om het om te zetten in een rentedragende lening (de verkoper laat u hiervoor tekenen). Laat u dus niet misleiden!
 • Zorg er ook voor dat u er een aparte rekening voor opent. Voordat u het weet gaat het op aan allerlei “dagelijkse boodschappen”.
 • Vergelijk uw bank. Niet alle banken geven nog echt zoveel rente. Vergelijken is nooit verkeerd en denk daar ook niet aan om uw bank trouw te blijven omdat u daar al jaren klant bij bent. Stap over. Er zijn ondertussen meerdere banken waar u uw geld gerust kunt onderbrengen en dat tegen een hogere rente dan uw huidige bank.
 • En wat als u het een maandje niet haalt? U heeft bijvoorbeeld in gedachte elke maand 100 Euro opzij te leggen maar dan…. Probeer de periode er na te bekijken op welke kosten u iets kunt besparen zodat u het gelijk de periode daarna weer in kunt halen. Vergeet ook niet dat dit soort zaken in kleine dingen kunnen zitten (bijvoorbeeld zelf lunch meenemen in plaats van een uitgebreid bord eten in het bedrijfsrestaurant).
 • En weet u wat ook altijd motiveert? Een foto van het product wat u ooit zo dolgraag wilt kopen. Doe deze gewoon in uw portemonnee. Het is maar een gek idee, maar overleg dat met uw vrouw/man want zijn/haar foto moet dan wel even wijken voor deze droomaankoop.

Succes met uw spaardoel!

 Spaarrentes op een dieptepunt?

Jazeker, u ontvangt nog maar weinig spaarrente bij de diverse banken zoals bij de Rabobank, ING bank en ABN-Amro. Er zijn enkele banken die daar nog net wat boven zitten maar veel speling is er niet.

Dan te bedenken dat de ECB (Europese Centrale Bank) banken laat betalen tot wel -0,2% voor het geld wat de banken willen stallen bij de ECB. Dit doet de ECB met een reden daar ze willen dat er geïnvesteerd wordt ter bevordering van de economie.

Maar u, als consument, heeft daar weinig aan. Het is dus eigenlijk sober gesteld met de spaarrentes.

Wilt u dan tóch uw centjes niet thuis in uw sok of onder uw kussen laten liggen kunt u altijd nog zoeken naar alternatieven. Een alternatief zou natuurlijk ook kunnen zijn een beleggingsfonds maar dan heeft u juist meer risico. En wilt u dit niet dan blijft het stallen van uw centen bij een bank het betere alternatief. Zo kunt u dan ook meer rente (tot wel 0,5% of meer) ontvangen als u uw centje niet bij de “normale” banken stalt maar bij andere goede en betrouwbare maatschappijen. Wij geven u een aantal mogelijkheden waar u vrijblijvend eens kunt informeren voor de spaarrentes bij:

 • Knab
 • Zwitserleven
 • Nationale Nederlanden
 • NIBC Direct
 • ASN Bank
 • Reaal

Rekent u maar uit dat, mocht u dit hebben, u bij €1.000,- spaargeld zo een aardige hogere rente kunt opstrijken. Het onderzoeken is het zeker waard.