Hypotheek

Een hypotheek sluit men normaliter gelijk af voor een aantal jaren. In sommige gevallen kan het oplopen tot tientallen jaren. Toch kan ook hier door bijtijds over te sluiten de besparingen aardig oplopen. Uit onderzoek is gebleken dat de consument gemiddeld 400 euro kan besparen op de hypotheekrente en dat de maximale besparing zelfs fors kan oplopen tot wel 900 euro per jaar.

Banken hebben vrij grote verschillen in hypotheekrentes voor vergelijkbare hypotheken. Daarom loont het ook altijd om het uit te zoeken waar u voordeliger uit bent. Uiteraard des te langer u de hypotheekrente vastzet des te hoger dat de rente is. Het is goedkoper om te kiezen voor een variabele rente.

Het loont zelfs niet om een hypotheek gelijk voor lange tijd (bijvoorbeeld 20 jaar) vast te zetten. Het is ook geheel afhankelijk welk risico uzelf wilt lopen. Daarin kunt u ook uw (te verwachten) loopbaan meenemen. U bepaalt hierin ook zelf de risico’s. Verwacht u een groei in inkomen de komende jaren kunt u bijvoorbeeld meer risico lopen dan wanneer u verwacht dat uw inkomensstijging nihil blijft. Het is daarom ook altijd wel raadzaam om uw situatie te bespreken met een hypotheekadviseur.