De zorgpremies gaan flink stijgen komende jaren

Stijging van de zorgpremie komende jaren

De zorgpremie kan stijgen naar 1.600 euro per persoon in 2021, als het kabinet-Rutte de komende jaren zijn onlangs gepresenteerde beleid niet verandert. Het eigen risico blijft dan de komende jaren bevroren op 385 euro.

Dus rond de 311 euro komt er in de komende vier jaar bovenop de gemiddelde zorgpremie. Dat blijkt uit de berekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) traditiegetrouw uitvoert naar aanleiding van nieuwe kabinetsplannen. In dit geval komt het cijfer naar voren in Kamervragen die parlementariërs stelden, schrijft de Volkskrant. Waar de premie nu nog 1.290 euro gemiddeld per jaar bedraagt, stijgt dat in 2021 naar een bedrag van 1.601 euro.

Redenen voor stijging

Het CPB antwoordde dinsdag op een reeks vragen uit de Tweede Kamer over het regeerakkoord van Rutte III. De twee belangrijkste redenen voor die verwachte stijging, aldus het CBP, is dat Rutte III het eigen risico bevriest op 385 euro terwijl de zorgkosten in het algemeen doorstijgen. Normaal gesproken hangt de hoogte van het eigen risico af van de totale kosten van de zorg. Het moest met een spoedwet worden geregeld, omdat zorgverzekeraars in dezelfde periode de premies voor volgend jaar vaststellen.

Kritiek oppositie

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie benadrukten toen al dat een sneller stijgende zorgpremie de keerzijde van de medaille was. De kritiek van de oppositie op de gang van zaken was niet mals.

Zorgpremie voor 2018

Het CPB schat aan de hand van zijn berekeningen dat de premie volgend jaar met 69 euro stijgt naar 1359 euro per jaar. Eerder verraste DSW door zijn zorgpremie en het eigen risico juist te verlagen. We zullen moeten zien wat de zorgverzekeraars daadwerkelijk zullen gaan doen. De nieuwe premievoorstellen zullen binnenkort weer worden gecommuniceerd naar haar verzekerden.

Vergeet niet te vergelijken!

Ook dit jaar is het weer belangrijk om uw zorgverzekering onder de loep te nemen en uw zorgverzekering te vergelijken. Wat gaat er in het pakket, of wat gaat er uit. Wat denkt u nodig te hebben voor volgend jaar. Het zijn allemaal vragen waar u ook dit jaar weer een avond voor moet gaan zitten.