Zorgtoeslag, wanneer heeft u er recht op!

Waarom zorgtoeslag?

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland maar niet iedereen heeft er financieel veel draagkracht voor. Heeft u een inkomen tot ongeveer 30.000 euro per jaar (voor exacte bedragen voor dit jaar verwijzen wij u naar de belastingdienst) dan heeft u dan ook recht op de zorgtoeslag. De Belastingdienst kijkt hiervoor naar uw totale inkomen van het vorig jaar om zo uw nieuwe zorgtoeslag voor het nieuwe jaar te bepalen.

Hoogte van de toeslag

Iedereen kan te maken hebben met een verandering van inkomen. Dit kan door salarisverhoging maar ook door werkloosheid of met pensioen gaan. Let er op dat u dit direct doorgeeft aan de de belastingdienst. U kunt dan niet onverwachte verrassingen te staan als u bijvoorbeeld meer inkomsten bleek te hebben en dan uiteindelijk (een deel) zorgtoeslag terug moet gaan betalen. Het doorgeven van een wijziging dient u binnen 4 weken door te geven.

Hoeveel mag u nu totaal verdienen?

Bent u alleenstaand dan heeft u recht op zorgtoeslag (mits jaarinkomen niet hoger is dan € 27.012,- in 2016) en bij een toeslagpartner/meerpersoonshuishouden is dat voor 2016 € 33.764,- per jaar (inclusief vakantiegeld, bonussen en eventuele 13e maand)

Doorgeven? Heel simpel!

De hoogte van uw loon kun u zelf aanpassen via De Belastingdienst op de afdeling ‘Toeslagen‘. Let hierbij wel op dat u uw DigiD bij de hand heeft.

Zorgtoeslag over vorig jaar

Heeft u vorig jaar geen toeslag gehad maar heeft u daar volgens u wel recht op gehad dan kunt tot 1 september nog van het vorige jaar uw zorgtoeslag aanvragen. Zorg dus dat u daar dan op tijd mee bent! Helaas is het niet mogelijk na 1 september van vorig jaar op te vragen, evenmin dat u het van voorgaande jaren nog kunt aanvragen.

Kortom: Let er dus elk jaar op en na elke wijziging dat mocht u onder de grens zitten qua (gezamenlijk) jaarinkomen dat u de zorgtoeslag aanvraagt!