Zorgvuldig besparen met uw zorgverzekeringen

Iedereen moet een zorgverzekering afsluiten. Of het nu alleen een basisverzekering is of dat u bepaalde aanvullende zaken wilt verzekeren. Ook hier zijn er echter zaken waarop u kunt besparen.

Verhogen van uw eigen risico

Indien u verwacht weinig gebruik te gaan maken van zorg (het aankomende jaar) dan is het verhogen van het eigen risico een mogelijkheid. Dit kan u jaarlijks al gauw honderden euro’s zorgpremie besparen. Let wel dat het natuurlijk een risico is indien u alsnog iets overkomt waardoor u alsnog gebruik moet maken van het eigen risico.

Een polis aangepast aan uw wensen

Rond half november ontvangt u van uw zorgverzekering een aanbieding voor het komende jaar. Het is bij veel zorgverzekeraars mogelijk de polis aan te passen aan uw eigen wensen. Redenen genoeg om elk jaar weer je zorgverzekering te vergelijken. Dit scheelt soms fors in de maandpremie.

Uw partner apart verzekeren

Mogelijk maakt u gebruik van bepaalde zorg waar uw partner geen gebruik van maakt. Dan is het verstandig om ieder een eigen polis te hebben met ook eigen polisvoorwaarden. Probeer in te schatten in welke mate u allebei gebruik denkt te maken van de dekkingen. Bij specifieke wensen is het dus beter om een aparte ziektekostenverzekering af te sluiten.

Collectiviteitsverzekering

Vaak kunt u via bijvoorbeeld een werkgever of een vakbond collectief een verzekering afsluiten. Ook dit brengt voordelen met zich mee en scheelt veelal in premie.

Vergelijken loont

Er zijn een aantal vergelijkingssites die het makkelijk maken om, op basis van wensen en leeftijd, diverse zorgverzekeringen te vergelijken. Een aantal van die vergelijkingssites zijn onder andere Independer.nl, Hoyhoy.nl en Zorgkiezer.nl. Ook daar zijn weer voordelen te verkrijgen omdat ze vaak collectieve zorgverzekeringen aanbieden en derhalve ook veelal dan kortingen kunnen oplopen van 10 procent op de basisverzekeringen tot wel 15 procent op aanvullende verzekeringen.

Zorgtoeslag

Vergeet ook niet even te kijken of u recht op zorgtoeslag heeft. U heeft misschien meer recht dan u denkt.