Besparen op de kosten van het houden van honden en katten

Mensen zijn blij met honden of katten als kameraad. Het zijn de meest populaire huisdieren in Nederland. Ruim 20% kiest voor een hond en 25% voor een kat in huis. Toch ruim 54% van de honden- en katteneigenaren heeft aangegeven in een onderzoek door Geldshop.nl (i.s.m. Max&Luna, een lifestyle platform voor hondenliefhebbers en kattenliefhebbers) te willen besparen op de uitgaven van hun huisdier. Hier werden maar liefst 457 honden-en 423 katteneigenaren ondervraagd als onderdeel van het Nationaal Bespaaronderzoek voor 2017.

Grootste bespaarposten

Eigenaren trachten zoveel mogelijk te besparen op de lifestyle van honden en katten namelijk 37,4%. Hier kan men denken aan zaken als manden, benches of dekentjes. Op speeltjes is dit 31,3%. Maar ook besparen op onderdak en opvang valt veel te besparen door de eigenaren (dat geeft 33,5% van de onderzochte deelnemers aan).

Niet naar de dierenarts gaan

Ook de medische kostenposten worden vermeden. Maar liefst 1 op de 10 probeert het bezoeken van een dierenarts te voorkomen om zo te besparen op medische kosten. De heer Juriaan de Wit van Max&Luna verklaart: “8,9% van de honden-en katteneigenaren probeert te besparen op medische kosten. Dit doen ze voornamelijk door een bezoek aan de dierenarts (en zo medische kosten op de korte termijn) te mijden. Het negeren van (medische) klachten bij huisdieren leidt op langere termijn echter vaak tot hoge(re) medische kosten. Wij adviseren huisdiereigenaren bij twijfel of zorgen over de gezondheidstoestand van hun hond of kat altijd contact op te nemen met de dierenarts.”

Bezint eer ge begint aan honden of katten

Het hebben van een hond of kat is niet goedkoop. Al bij het aanschaffen van een lieve viervoeter met stamboom kunnen forse bedragen gevraagd worden. Een teckel kost al gauw ruim €600,- om een voorbeeld te geven. Maar de kosten kunnen nog veel hoger uitvallen voor andere rassen met een stamboom, tot wel €1.400,- voor een hond en tot wel €1.000,- voor een kat.

Voor meer inzage in het onderzoek verwijzen wij u graag naar de onderzoeksanalyse.

Bron: Geldshop