Een waterbesparende douchekop met douchecomfort

Of we nu douchen, onze handen wassen of het toilet doorspoelen. Water gebruiken we elke dag en gemiddeld is dat al gauw zo’n 120 liter per persoon. Gaan we naar de koude maanden dan douchen we graag wat langer en ook veelal ook liever met heter water dan dat we dat in de zomermaanden doen. Een goede douchekop is dan wel zo aangenaam.

GEMIDDELD GEBRUIK DOUCHE:
Gemiddeld gebruikt iemand ruim 50 liter water per dag aan water voor een douche of een bad. Maar we bespreken hier verder nog even het gebruik bij douchen. De meeste mensen verwarmen hun water met een cv ketel of geiser. Voor het verwarmen van al dat wat is ongeveer 0,25 m3 gas nodig. Per jaar gebruikt 1 persoon ruim 18.000 liter water en 90 m3 gas. In kosten is dat ongeveer 30 euro + 50 euro = 80 euro. Voor een gezin van 4 personen is dat 320 euro op jaarbasis.

BESPARING MET EEN WATERBESPARENDE DOUCHEKOP:
Met een waterbesparende douchekop gebruikt u al snel 50% minder warm water. Het is natuurlijk fijn dat u water en energie bespaart met een waterbesparende douchekop maar veel mensen denken dat een waterbesparende douchekop een kleinere straal geeft en dus zorgt voor weinig douchecomfort. Maar dat hebben velen mis want ook al lijkt er minder water door te komen: door een speciale techniek blijft het heerlijke douchegevoel hetzelfde! Hier zijn dus ook heerlijke besparingen mogelijk.

DOUCHEKOPPEN VAN GROHE:
Als de douchekop een groene Kiwa ‘laag verbruik’- stickerheeft weet u zeker dat hij getest is op kwaliteit en dat het verbruik laag is. De douchekoppen van Grohe zijn allemaal redelijk zuinig en Hansgrohe heeft een zuinige ecosmart serie. Uw dagelijkse douchewaterbehoefte daalt tot maar liefst 60 procent: dankzij een uitgekiende doorstroombegrenzing, speciale straalopeningen en het bijmengen van lucht. Zo verdelen de Raindance EcoSmart hoofd- en handdouches van Hansgrohe nog maar 9 liter water per minuut, de Crometta 85 Green hoofd- en handdouches zelfs nog maar 6 liter water per minuut.Onafhankelijk van de waterdruk bij u thuis. Want een ‘precisie-O-ring’ reageert flexibel op de waterdruk en regelt zo de waterhoeveelheid. Als de druk te hoog is, verkleint de ring de doorlaatopening. Als de druk te laag is, wordt de opening vergroot.

Op badkamerwinkel.nl vind u al heel wat waterbesparende douchekoppen voor de besparing in uw badkamer.

TEST ZELF UW DOUCHEKOP:
Om echt zeker te zijn wat de douchekop in uw situatie verbruikt kunt u een test uitvoeren. Laat uw douche een minuut lang in een emmer sproeien. Gebruik hierbij bij voorkeur een emmer met een maatverdeling. Doe daarna het zelfde met de waterbesparende douchekop en u ziet direct wat uw besparing is.

Let bij aanschaf in elk geval op de ‘volumestroomklasse‘. Dit is een letter waaraan u ongeveer kunt afleiden hoeveel water de douchekop doorlaat.

Volumestroomklasse  Volumestroom (warm water, bij gangbare waterdruk)
 Z (spaardouche)  4,3 – 6,9 l / min
 A  7,0 – 8,7 l / min
 S (standaard)  8,8 – 11,5 l / min
 B  11,6 – 14,4 l / min
 C (comfort douche)  14,5 – 17,3 l / min
 C  17,4 – 21,9 l / min

 

Hoe u nog meer kunt besparen in uw badkamer

Korter douchen
Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m3 gas.

Zuinige kranen
Tappunten die zuinig omgaan met water zijn een milieuvriendelijke keuze. Winst is er vooral bij tappunten waar warm water wordt getapt. Daar wordt dan water én energie bespaard. Kies een kraan met of waarin u een volumestroombegrenzer kan zetten. De volumestroombegrenzers kunnen worden toegepast als de maximale werkdruk niet hoger dan 1000 kPa is en de watertemperatuur niet hoger dan 90°C is. en kunnen worden gemonteerd.

Thermostaatkraan
Een thermostaatkraan voor douche of bad vergroot het comfort en bespaart water en energie. Op een thermostatische mengkraan zit een aparte knop om de gewenste temperatuur in te stellen. U hoeft dus niet zelf warm en koud water te mengen. Het water heeft eerder de gewenste temperatuur.