Op uw tuin en huisdieren kunt u besparen, op een goede en verstandige manier

Besparen op uw tuin

U kunt besparen op de tuin, als u de volgende tips leest.
Met een beperkt budget kunt u zeker leuke plantjes kopen. In het voorjaar en de zomer worden  op diverse plekken plantjes aangeboden. Kijk daar eens rond. En vaste planten worden vanzelf  groter en dan hoeft u niet jaarlijks nieuw te kopen. Misschien heeft u nog wat oude potten  staan, die als decoratie in de tuin kunnen. Bewaar oude plantenaarde, die kan zeker nog van  pas komen. Meng dit met wat nieuwe potgrond en dan heeft u voor weinig geld weer een  fleurige tuin of balkon. Wanneer u oude potgrond gebruikt, dan wel even een flesje  plantenvoeding erbij, omdat de oude grond voedingsarm wordt. Koop niet al uw tuinplanten in 1 keer, jaarlijks  aanvullen kan ook. Misschien kunt u plantjes ruilen met uw buren of familie.

Besparen op uw huisdieren

Dat klinkt een beetje raar, maar het kan zeker. Een eerste vereiste is, dat u uiteraard goed voor uw dier(en) zorgt, geen bezuiniging op het eten en de dierenartskosten. Wel bezuinigen op veel andere dingen. Hebt u een hond, dan is het zeker niet nodig om dure merkvoeding te kopen. Probeer een aantal goedkopere merken uit, en kijk wat deze voeding met uw dier doet.

VOOR UW HOND:

Heeft u een hond die speciale voeding nodig heeft, dan is dat uiteraard nodig voor het dierenwelzijn. Duur speelgoed is evenmin beslist nodig, u kunt eens rondkijken op internet wat er voor speeltjes zijn, en aan de hand daarvan zelf goedkopere dingen maken of aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een tennisbal een goed stuk touw, of noem het maar op. Wilt u nog een hond aanschaffen, kijk dan eens in een asiel. Dat scheelt ook veel geld, een rashond is namelijk duur. Elke hond heeft aan 1 hondenriem voldoende.

VOOR UW KAT:

Heeft u een kat, dan geld daarvoor hetzelfde als voor de hond: een dier mag geen honger lijden, maar probeer diverse dingen uit, of meng duurdere voeding met goedkopere. Speeltjes en slaapplekken worden vaak leuk aangeboden, maar katten slapen het liefst in een oude doos, of op een oud kussen. Honden kunnen met een mooi kleedje of een oude deken net zo lekker slapen. Katten willen ook spelen, maak ze blij met een lege toiletrol of een kluwentje oud breigaren, een propje aluminium folie. Dit geld eigenlijk voor alle huisdieren, al heeft elk dier zijn speciale behoeftes. We hebben de hond en de kat benoemd omdat die veel voorkomen als huisdier.