Zo kunt u eenvoudig besparen op uw boodschappen

Wanneer men vraagt naar: waar zou u bespaartips voor willen ontvangen?, reageren 9 van de 10 mensen met ‘besparen in het huishouden’ Op het huishouden zijn dan ook veel (verborgen) besparingen mogelijk, en tips kunnen altijd van pas komen. Of het nu gaat om het eten, verzorging of poetswerk, in en rond het huishouden valt zeker ( veel ) te besparen. Eén daarvan is: besparen bij het inkopen doen.

START MET EEN BOODSCHAPPENLIJST:

Wanneer u dit nog nooit hebt gedaan, is het handig om eens een poosje alle kassabonnen van boodschappen te bewaren. Ga uit van 4 weken bonnen. Na die 4 weken schrijft u op wat er is gekocht, en ook hoe vaak. Als u met excel kunt werken, kunt u het ook mooi onderverdelen in groente, wasmiddelen, vlees enz. Aan de hand van deze lijst kunt u zien wat u kwijt bent.

Als u enig inzicht heeft, wat er per week wordt verbruikt, kunt u een boodschappenlijstje maken. Schrijf bijvoorbeeld de maaltijden op over een langere periode, en dan ontdekt u wat u vaak, of meestal, of juist zelden nodig hebt. Wanneer u daar inzicht in heeft, weet u ook wanneer er iets in de aanbieding is, hoeveel u daar dan van in huis zou kunnen halen.

Maar het allerbelangrijkste is: van tijd tot tijd herhaalt de winkelketen ook de aanbieding weer. Juist omdat u wilt besparen is het niet de bedoeling dat u van een aanbieding heel veel koopt. Probeer inzicht te krijgen in hoe vaak iets ergens wordt aangeboden. Dit geldt niet alleen voor de levensmiddelen, maar natuurlijk ook voor verzorgingsproducten.

Wanneer u veel geld stopt in de aanbieding, houdt u te weinig geld over voor andere dingen, die ook nodig zijn. Wanneer u bijna door een bepaald product heen bent, schrijf dat dan op, zodat u weer kunt kijken of het ergens in de aanbieding is. Kijk ook eens bij aanbiedingen van andere winkels uit de buurt. Woont u in een dorp, dan kan het voordelig zijn om in een stad bij een supermarkt te winkelen. U dient er dan wel rekening mee te houden dat u autokosten hebt.

Zijn aanbiedingen ook écht aanbiedingen?

Alle supermarkten stunten vaak met aanbiedingen. Toch vormen ze ook vaak een gevaar want de consument koopt snel meer dan nodig. Niet alle “aanbiedingen” zijn namelijk ook echt aanbiedingen, maar zijn verhulde lokkertjes om u naar de supermarkt te krijgen. Een klant neemt bijvoorbeeld gemakkelijk dat extra zakje chips mee of een A-merk product terwijl het B-merk nog altijd goedkoper is. Het is dus belangrijk om heel alert te blijven op wat u daadwerkelijk nodig heeft.

supermarkt1

Let daarbij ook op de uiterste verkoopdatum, opdat het product nog een tijdlang goed is. Vlees bijvoorbeeld, is een behoorlijk prijzig product. Belangrijk om te weten is dat supermarkten op veel “vers” producten (daar hoort vlees ook bij) aan het eind van de dag veel aanbiedingen hebben om het nog te kunnen verkopen. Anders moeten ze het weggooien en dan levert het ze helemáál niets op.

Naast vlees kunt u ook brood, vleeswaren op brood, groenten en fruit in de aanbieding kopen en bepaalde zaken in de vriezer bewaren.

Bepaalde zaken die langer houdbaar zijn zoals bijvoorbeeld shampoo, sauzen en tandpasta kunt u gerust een groter voorraadje van inkopen mocht het in de aanbieding. U kunt het dan bewaren in de voorraadkast. Neem echter niet te vaak dezelfde aanbieding mee van bijvoorbeeld shampoo,. De aanbieding komt echt weer een keer langs.

Beperk uw winkelbezoek

Gaat u eenmaal per week uw boodschappen halen dan bespaart u zeer zeker geld. De verleiding is minder aanwezig om extra dingen te kopen die u eigenlijk niet nodig heeft. Heeft u een bepaald product maar voor de helft nodig voor de ene dag, plan dan een gerecht in de dag daarna waarbij u de andere helft kunt gebruiken. Maak binnen uw gezin afspraken op welke dag of dagen u de boodschappen doet (maandagmiddag of vrijdagavond bijvoorbeeld). U weet dan precies wat u moet kopen en waarmee u rekening mee moet houden. Kies ook de supermarkt uit waar u met meer voordeel kunt kopen. Vergeet ook de markt niet, want vooral aan het eind van de dag bent u daar heel goedkoop uit.

Het bestellen van uw boodschappen online heeft zijn voordelen. U voorkomt winkelbezoek en wordt minder snel verleid tot het kopen van producten die u niet nodig heeft. Als u het laat bezorgen bespaart u mogelijk ook nog eens benzine-en parkeerkosten. Let wel op de volgende tips:

– Maak een boodschappenlijst

– Ga online naar uw supermarkt

– Zoek de boodschappen en alleen die boodschappen die u wilt hebben

– Laat uw boodschappen bij u bezorgen op het moment dat het u uitkomt


Eet per seizoen en in de uitverkoop

Een tip kan ook zijn om uw groenten en fruit te kopen die van een seizoen ervoor zijn maar al die tijd zeer goed geconserveerd zijn gebleven. Ook hier kunt u bijvoorbeeld kijken wat een bak aardbeien in dat geval kost.

Koop de goedkopere merken

We hebben het hierboven al gemeld: waarom zou u alleen A-merken kiezen terwijl B-merken net zo goed (kunnen) zijn. Het kan u héél veel geld schelen.

Groente: goedkoop en gezond.

Er zijn een aantal basisgroenten en dat zijn boorbeeld boontjes, wortels, aardappelen, bloemkool, broccoli, kool en bieten. Groentes zijn altijd veel goedkoper dan vlees. Hoeveel vlees eet u per maaltijd? Het kan gauw al meer zijn dan de 100 gram die u per dag nodig heeft. Daarnaast zijn groentes voor uw gezondheid ook nog eens een zeer goede keuze.

Voedsel in blik

Het is niet ieders favoriete keus misschien. Maar bonen in blik zijn rijk aan proteïnen en daarnaast kosten ze ook nog eens weinig. U kunt deze proteïnebommetjes toevoegen bij uw groente en stukje vlees.

Vraagt u personeel wel eens om hulp?
Gaat u naar een schoenenwinkel of electronicawinkel dan is het de gewoonste zaak dat een medewerk(st)er u komt adviseren. Maar wist u dat u in diverse supermarkten ook advies kunt inwinnen? Zeker als het medewerkers zijn die verantwoordelijk zijn voor hun eigen afdeling, bijvoorbeeld slagersafdeling of de broodafdeling. Zij kunnen u adviseren over goede producten maar die in een gunstiger prijskwaliteit bevinden.

Uw grootouders weten het écht wel goed

Grootouders zijn vaak kenners op het gebied van voeding inkopen die lager qua prijs zijn, maar tóch even goed zijn. Bijvoorbeeld bij het maken van soep! Ze gebruiken producten uit eigen tuin en kopen ook een hele kip om daar het velletje van te gebruiken voor smaak en het vlees voor in de bouillon (vergeet niet dat kipfilet uit veel water bestaat en dat je daar veel meer voor betaalt dan een hele kip).

Handig zo’n vriezer

Heeft u een vriezer? Maak hier gebruik van. Stop daar onder andere uw brood in (haal voor elke dag de benodigde sneetjes uit). Ook eten dat u over heeft (kliekjes) kunt u er mooi in bewaren.

Besparen? Stop met bestellen

Het is natuurlijk handig en af en toe moet u zichzelf ook wel eens verwennen. Maar probeer ook hier een goede balans in te vinden. Bestellen is altijd duurder dan een maaltijd uit uw eigen vriezer. Als u bijvoorbeeld een rijstmaaltijd maakt, maak dan extra en vries dat in. Heeft u even geen zin in koken dan heeft u altijd een maaltijdje in de vriezer liggen.

Kweek uw eigen groenten

In 2015 had de Albert Heijn een zeer succesvolle actie! Mensen zijn daardoor spontaan zelf groenten gaan kweken. Groenten als courgette, selderie, bonen en tomaten, maar ook diverse fruitsoorten kunnen worden verbouwd. Zo bent u goedkoper uit dan bij de groenteboer of in de supermarkt. Een belangrijk voordeel van uw eigen gekweekte groente is dat ze geen pesticiden bevatten. Wellicht zitten er wat beestjes in, maar als u uw groenten goed wast is dat geen enkel probleem.

Maak het zelf

U kunt van de diverse groentes, kruiden en fruit uit uw eigen tuin, ook eenvoudig zelf uw pesto of tomatensaus maken. Heerlijk! Het kost even wat tijd, maar het is wel weer een besparing voor uw portemonnee.

Gooi niets weg

Weet u dat we in Nederland jaarlijks vele miljoenen kilo’s aan eten weggooien? Gemiddeld zo’n 74kg per Nederlander per jaar. Dat is ongeveer Euro 155,- per persoon jaarlijks. Probeer dan ook al uw eten goed te gebruiken. Koop niet meer dan nodig. En heeft u over, kijk dan eens of u het kunt gebruiken voor de tweede dag (uiteraard niet met spinazie!). U kunt het in een ander gerecht toevoegen of ook in een soepje gebruiken. Zelfs invriezen is soms een mogelijkheid zodat u het later kunt gebruiken.

Vergeet uzelf niet te belonen

Besparen motiveert en dat is ook weer fijn als u van het geld dat u bespaart heeft, iets leuks mee kan doen ofwel nog interessanter om het op uw spaarrekening te zetten. Uw besparing groeit maar daarmee ook uw spaarrekening én uiteraard ook de rente weer (doe uiteraard ook hier weer onderzoek naar een spaarrekening met de hoogste spaarrente). Doe als afsluiter ook weer iets leuks met uw besparing zodat u gemotiveerd blijft om door te blijven (be)sparen!

KORTOM ONZE BESPAARTIPS:

geldcrisis_tips

 Maak vooraf een boodschappenlijstje. Houdt u hier aan en laat u niet van de wijs brengen door aanbiedingen van producten die u eigenlijk niet nodig heeft.

geldcrisis_tips

 Laat u niet verleiden door elke dag uw boodschappen te halen (vergeet niet uw benzinekosten, parkeerkosten eventueel ook daarbij nog). Probeer 1 of 2x per week uw boodschappen voor de hele week te halen.

geldcrisis_tips

 U zou op zondagavond bijvoorbeeld een maaltijdplan kunnen maken. U kunt kiezen uit de diverse variëteiten om zo aan de schaal van 5 te komen. Een dag aardappelen, een dag soep, een dag rijst en een dag pasta bijvoorbeeld. Een hele goede tip is de reclamefolders door te kijken. Veelal stunten supermarkten met hun  producten. U kunt uw maaltijdplan hierop aanpassen.

geldcrisis_tips

 Soms is het het beste om uw boodschappen aan het eind van de dag te halen. Veelal zeker voor bijvoorbeeld groente of vlees welke een beperkte houdbaarheid hebben kunt u dan goedkoper kopen.

geldcrisis_tips

 Het eten van soep 1x per week biedt veel voordelen. U kunt hiervoor veelal restjes gebruiken. Eventueel groente of vlees dat over is gebleven van een eerdere maaltijd. Met een beetje creativiteit komt u een heel eind.

geldcrisis_tips

 Vlees is duur. Kijk eens wat voor vervangers er zijn is een mogelijkheid. Teveel vlees eten is sowieso niet goed. Het is raadzaam maximaal 100 gram vlees per dag te eten (inclusief wat u aan vleeswaren op brood doet). U zult zien dat met het inkopen van minder vlees dat u daar heel veel op zult besparen.

geldcrisis_tips

 Koop geen groente in een zakje. Onbewerkte groente is altijd veel goedkoper. Waarom zou u een zakje gesneden prei kopen voor €1,30 (300 gram) als u een ongesneden prei kunt kopen voor €1,00 (1 kg). Haalt u voor 1 kg prei en gebruikt daar maar 200 gram per persoon dan kunt u de rest bewaren voor een tweede dag.

geldcrisis_tips

Pakjes, potjes en zakjes…. Het is meestal duurder. Probeer dus echt meer (onbewerkte/rauwe) producten te kopen.

geldcrisis_tips

Koken voor een heel weeshuis. Ja….u bent maar alleen of met 2 personen. Maar waarom maar de helft van de ingekochte voedsel gebruiken en de rest ofwel weggooien of over de datum laten gaan. Kook dan gelijk alles maar op. Hetgeen u overhoudt kunt u eventueel een tweede dag nog eten

geldcrisis_tips

 Invriezen. Heeft u eten over en geen zin om het een tweede dag nogmaals te eten? Doe het in een bakje en vries het in. U heeft dan voor een andere dag alvast eten. Het scheelt u opnieuw schoonmaken van voedsel (geen boodschappen halen) en koken (geen gas of electra verbruik) en veelal smaakt iets een tweede keer nog extra lekkerder.