De beste bespaartips voor studenten

Studenten moeten meestal rond zien te komen met een kleine studiebijlage of toeslagen. Het werken naast studie is niet altijd even gemakkelijk. Daarom geven we hier wat kleine handige bespaartips voor tijdens de studietijd!

Gebruik een studentenkaart

Veel winkeliers houden rekening met het budget van een student. Bekijk altijd goed de aanbiedingen voor studenten. Studenten krijgen vaak korting op vertoon van hun studentenkaart bij concerten, theaters of musea. Maar ook op eten in een restaurant of een knipbeurt bij de kapper. Dit geldt ook in het buitenland, want vanwege Europese afspraken, geven alle EEG-landen kortingen op musea en andere culturele instellingen voor studenten.

Studieboeken kopen

Naast het betalen van collegegeld vormen studieboeken een grote kostenpost voor de student. Ook hier valt dus veel te besparen door boeken tweedehands aan te schaffen. Dit kan via oud-studenten of via online websites waaronder Bol.com. Klaar met studeren? Verkoop de boeken weer.

Ga gezamenlijk eten

Alleen eten met een bordje op schoot en de televisie. Het kan heerlijk rustig zijn maar ook saai. En qua kostenbesparing ook zeker niet de beste keus. Samen eten is ook samen inkopen doen en samen koken. Deel de kosten én veelal houdt u geen overbodige restjes over. En zijn er dagen waarop u niet anders kunt dan alleen te eten? Maak dan meteen een extra grote pan en vries het eten wat u over hebt in, zo kunt u meerdere dagen eten terwijl het u bijna niks kost.

Goedkoper studielaptop of sporten

Als student kan men ook vaak gebruik maken van hogeschool of universiteit voor kortingen bij aankoop van materialen zoals een laptop. Scholen en universiteiten kunnen veelal afspraken maken met fabrikanten voor extra korting voor haar studenten. Bespaar op internetkosten en zoek een studentencafé met gratis internet in de buurt. Bijna alle universiteiten in Nederland hebben een eigen sportcentrum waar men goedkoop een abonnement kunt afsluiten. Ook studenten van hogescholen in die stad, kunnen vaak goedkoop sporten bij de universiteit. Daarnaast bieden sommige sportscholen goedkopere abonnementen voor studenten aan.

Aanbiedingen supermarkt

En dan natuurlijk de aanbiedingen in de supermarkt. Houd de bonuskaart gereed en spit elke week het aanbiedingenfoldertje door. Zeker duurdere producten die lang houdbaar zijn, zoals wasmiddel of vaatwastabletten, sla deze gerust wat groter in als er een aanbieding van is bij de supermarkt. Bekijk ook eens onze tips op pagina huishouden.

Verzekeringen

Ook op verzekeringen is flink wat te besparen. Veel verzekeraars bieden bijvoorbeeld speciale inboedel- of zorgverzekeringen aan voor studenten. De premies hiervan liggen vaak een stuk lager dan voor reguliere verzekeringen. Daarom is het altijd verstandig goed te vergelijken alvorens zomaar af te sluiten. Via de website Independer kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk een inboedel- of zorgverzekering met elkaar vergelijken en uiteraard ook niet toeslagen aan te vragen (bijvoorbeeld een zorgtoeslag).

Gebruik andere studenten

Veelal moeten studenten oefenen op mensen of hun diensten aanbieden. Maak gebruik van uw mede-student. Besparen op de kapper? Laat een mede-student van de kappersopleiding uw haar knippen. Informeer op school of er studenten zijn die een persoon nodig hebben om op te oefenen.

Neem eigen eten mee

Overal waar men loopt er zijn altijd eetkraampjes aanwezig. Niet altijd goed voor de slanke lijn maar ook zeker niet voor een studentenportemonnee. Neem daarom altijd voldoende eten mee. Ook de diverse schoolkantines zijn niet altijd de goedkoopste opties. Dus ook hier zijn er hele goede besparingen te vinden.

Student en stappen

Even heerlijk ontspannen dat hoort bij een student. Even niet in de studieboeken. Door gebruik te maken van veilingsites als Vakantieveilingen.nl of Ticketveiling.nl kan men soms zelfs al voor maar 1 of 2 euro per stuk een ticket bemachtigen.

Student en meer handige bespaartips voor ons? Laat het ons weten!