Slim en simpel besparen op de brandstof voor uw auto!

Slim besparen op brandstof

1. Rij niet te hard

Soms is het heerlijk om eens even flink gas te geven! Het geluid van een ronkende motor van een racewagen maakt een hoop in ons los. Volgens diverse onderzoeken zou hier echter de grootste factor liggen in verbranding van brandstof. Dus indien u een snelheidsduivel bent, probeer dan uw snelheid te beperken en laat het racewerk aan Max Verstappen over.

Bent u geen snelheidsduivel maar wel gewend 120 of 130 km per uur te rijden op de snelweg, dan bespaart u al heel wat benzine door niet hoger te gaan dan 100 of hooguit 110 km per uur. Hoe harder u rijdt des te hoger ligt ook de verbranding.

2. Stop met hard (af)remmen en accelereren

Allereerst is het gevaarlijk voor zowel uw passagiers als het verkeer om u heen als u te hard afremt ofwel met piepende banden wegscheurt. Een kop-staart ongeval is één van de meest voorkomende ongevallen tussen voertuigen. Nadert u een stoplicht laat dan al ruim van te voren uw gaspedaal los en laat het voertuig op eigen kracht in snelheid afnemen. Wanneer u wegrijdt bij een stoplicht geef dan niet voluit gas, maar maak geleidelijk snelheid. In veelal nieuwere auto’s gaat een lampje branden om u te waarschuwen bijtijds te schakelen. Het voorkomt dat u teveel brandstof verbrandt. Een handige uitvinding…. maak hier gebruik van! Naast dat u met deze tips brandstof bespaart, gaat uw auto ook langer mee door minder slijtage aan onder anderen transmissie, remmen en banden (zorg uiteraard dat deze onder voldoende spanning staan).

3. Laat overbodig gewicht achterwege

U kunt onmogelijk uw vrouw of één van uw kinderen thuislaten… Maar u kunt wel in de auto kijken of er geen overbodige zaken in liggen. Heeft u nog die dakkoffer op uw auto van de wintersport of zomervakantie van zes maanden geleden? Dan bent u allesbehalve zuinig bezig, want als uw auto in beweging is vangt deze een hoop wind en met een dakkoffer er bovenop al helemaal! Men beweert zelfs dat een dakkoffer 50% meer weerstand biedt. Uw motor moet die extra tegenwind allemaal compenseren! Dus: ruim uw auto op en haal vooral die dakkoffer er af!

4. Tank gewone brandstof

Alle tankstation-merken hebben wel een “eigen speciale mengsel brandstof die zuiniger en beter is voor de motor van uw auto”. Nou….. er is onderzoek naar gedaan en dat schijnt veelal behoorlijk mee te vallen! De verschillen zijn op zijn minst minimaal. Dus tank de gewone brandstof en niet die duurdere…. het bespaart u een hoop geld! De meeste auto’s zijn ook gemaakt om met de meest gewone brandstoffen te rijden, zelfs die auto’s waar men van beweert dat die voor speciale (lees: duurdere) brandstoffen gemaakt zijn. Bekijk de brandstof mogelijkheden van uw auto, ze staan vermeldt in het bijhorende instructieboekje!

5. Voorkom rijden met een koude motor

Een koude motor verbrand meer! Dus naarmate u langer rijdt en de motor warmer wordt gaat uw auto minder verbruiken. U kunt dit zien als u veelal korte ritjes maakt in uw dorp, tegenover een weekend (zonder dakkoffer of teveel andere bagage) er verder op uitgaat. Een ander voordeel van het goed warmdraaien van de motor is dat de motor ook minder slijt en minder vervuild raakt. 

Dus als afsluiter, een goede tip om aan u mee te geven: het is verstandiger om enkele korte ritjes te combineren tot één langere rit. Dan kan de motor pas echt warm worden gereden!