Belangrijke bespaartips voor reisverzekeringen

Een reisverzekering is zeker niet overbodig als u op vakantie gaat. Er zijn diverse vergelijkingssites waar u in enkele minuten een reisverzekering kunt afsluiten. U kunt hiervoor terecht op Independer.nl of Pricewise.nl.

REISVERZEKERINGEN:

Wanneer er tijdens uw reis iets gebeurt, dan is het heel prettig als u eenvoudig terug kunt vallen op uw reisverzekering. Een reisverzekering is eigenlijk een verzameling van dekkingen die veelal ook al in andere verzekeringen gedekt zijn. Wilt u niet teveel betalen voor uw reisverzekering, doet u er goed aan te controleren of u niet dubbel verzekerd bent op bepaalde rubrieken. Let u daarbij wel op de voorwaarden want deze kunnen per verzekering behoorlijk verschillen.

Wij geven u graag wat tips waar u op kunt letten:

* Medische kosten buitenland: beperkt gedekt in de basiszorgverzekering, uitgebreider in de aanvullende zorgverzekering.

* Pech auto/motor: heeft u al een verzekering bij de ANWB of Routemobiel? Of misschien een dekking afgesloten bij uw garage (mobiliteitsgarantie) of zelfs een aanvullende dekking bij uw autoverzekering? Het is altijd goed de polisvoorwaarden er even bij te pakken.

* Dekking van bagage: deze zouden ook wel eens gedekt kunnen zijn bij uw inboedelverzekering met een buitenshuisdekking.

* Dekking van uw smartphone/tablet: ook hier kunt u apart een verzekering voor hebben lopen

* Ongevallenverzekering: mocht u deze al hebben lopen, ook dan hoeft u deze veelal niet mee te nemen in uw reisverzekering

Het is niet altijd mogelijk om dekking overlap te voorkomen, omdat er ongelofelijk veel verschillende verzekeraars zijn met ieder een pakket en diverse modules. U zou in dat geval kunnen kiezen om uw reisverzekering te verzekeren met losse rubrieken/modules. Het is ook mogelijk om een pakket te verzekeren (voorkomt uitzoekwerk), maar daar betaalt u uiteraard dan wel weer meer voor.

Zijn deze dekkingen ook noodzakelijk?

 • Hoe groot is het risico en de schade en kan ik deze schade eventueel zelf dragen?
 • Is het risico niet reeds elders verzekerd?
 • Wat zijn de voorwaarden bij deze verzekering en is daarmee ook alles wel goed verzekerd voor mij?

Waar u goed op moet letten of niet reeds verzekerd is of van belang is:

 • Bagagedekking: veel voorwaarden, beperkte vergoedingen, hoge afschrijving.
 • Ongevallendekking: als je deze in het dagelijks leven niet hebt, waarom zou je de dekking op vakantie dan wel nodig hebben? Wie van plan is halsbrekende toeren uit te halen, zoals raften of bergbeklimmen, heeft vaak niets aan de dekking. Veel van deze ‘gevaarlijke’ sporten zijn uitgesloten.
 • Rechtsbijstand: heb je geen rechtsbijstandverzekering thuis? Waarom dan wel op reis?
 • Geld: de dekking is heel beperkt en er worden veel voorwaarden gesteld.
 • Annulering: de reis is al (deels) betaald, dus ‘extra’ kosten heb je niet bij annuleren. Bij annulering tot 42 dagen voor vertrek ben je alleen de aanbetaling kwijt, daarna loopt het op tot 90% van de reissom tot een dag voor vertrek (ANVR-voorwaarden).

Bespaar door jaarlijks te vergelijken:

De premies en voorwaarden van verzekeringen wijzigen nogal eens. En ook uw eigen privésituatie blijft vaak niet jaren achtereen ongewijzigd. Zo kan er gezinsuitbreiding komen. Daardoor gaat u niet meer zo ver en pakt u vaker de auto voor de reis.

Wanneer is het verstandig om je reisverzekering te vergelijken?

 • Jaarlijks; premies veranderen namelijk regelmatig.
 • Als je reispatroon wijzigt, waardoor dekkingen nodig of juist niet meer nodig zijn.
 • Veranderingen in de gezinssituatie.
 • Na overstap naar een andere zorgverzekeraar of het nemen van een andere aanvullende zorgverzekering.